V. 30

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

 
Lägenhet

Har nu äntligen fått en lägenhet!
Vi får flytta in den 16 november så vi måste vänta i 2 månader känns som en evighet.
Men det kommer nog gå ganska fort endå, bara man inte tänker på det hela tiden.
Vi betalade handpenningen i dag på 95 tkr, känns lite jobbigt att nästan alla sparpengar är borta,
men det är bara till att börja spara igen:)


V.29

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

V. 28

Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om?

 Visning igen...

Har nu varit och kollat på en lägenhet igen... Det har ju inte gått så bra än så länge. Men nu hoppas jag verkligen att vi får denna lägenheten! Den va jätte fin, bara till att flytta in. Ligger på ett jätte bra område, kändes perfekt att bo där med en liten familj:)
Utgångspriset ligger på 600 tkr, men kommer nog gå upp en hel del, men ska inte ge oss på första taget.

Nu håller vi tummarna!!!


Träning...

Har bestämt mej att efter förlossningen så får det bli hårdträning för mej. Har aldrig tränat innan, men någon gång måste ju bli den första. Känner att kroppen verkligen behöver träning och bättre matvanor. Så i Januari ska jag köra olika pass 3 dagar i veckan, tänkte att jag skulle få med mej Ronja på detta haha!


Klarade det:)

Idag har jag åkt buss för första gången med barnvagn, har varit så nervös för detta hahaha.. det va ju inte så farligt som tur va! Jag och Theo va hemma hos Ronja och hälsade på, skönt att komma ut lite!
Det va riktigt skönt höstväder ute, precis lagom varmt. Har gått massor idag för att vara jag, så nu har jag ont i hela kroppen. Tog mej ett varmt bad trodde det skulle hjälpa men nej, har fortfarande ont.

Det börjar kännas lite jobbigt eller ganska mycket, för i morgon så ska jag sova hos min syster utan Theo...
Hur ska detta gå, känns inte bra alls. Saknar han redan nu innan jag änns har åkt. Kommer inte kunna sova på hela natten! Men det är väll bra att prova en gång innan jag måste sova på BB utan han.. usch har ångest för det med, hur ska jag klara den natten utan han då.. hmm hoppas båda nätterna går fort!

 

 Hur ska jag kunna sova utan den här underbara lilla älsklingen?


Om det blir en Tjej

Kunde inte låta bli och köpa lite rosa kläder ifall om det blir en tjej:)
Tänkte ha med mej något rosa och något blått till BB, blått har jag ju massor så därför har jag köpt lite rosa!
Men som sakt så tror jag att det blir en pojk till, blir glad för vad det en är så klart!
 
 

 En rosa liten klänning och ett par rosa byxor, ska köpa en vit body till detta.


V. 27

Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.
Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.
Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

Förlossningsförberedelse:
För att ha gott om tid att mentalt och fysiskt förbereda sig inför förlossningen är det bra att boka en kurs nu. Det finns mycket att välja på, till exempel yoga, vattenträning eller profylax. Innan ni väljer kurs så prata med din partner om vad ni behöver och vill ha. Profylax fokuserar till exempel mycket på partnerns roll medan yoga kan vara bra fysisk träning.